Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε


“Ου δύναται δέντρον αγαθόν καρπούς πονηρούς ποιείν, ουδέ δέντρον σαπρόν καρπούς καλούς ποιείν. Άραγε από των καρπών αυτών επιγνώσεσθε αυτούς.


Δεν μπορεί το καλό δέντρο να κάνει άχρηστους καρπούς ούτε το άχρηστο δέντρο να κάνει καλούς καρπούς. Από τους καρπούς τους θα τους καταλάβετε.




Ότι κι αν πεις, όσα κι αν γράφεις, ότι κι αν προσπαθείς να πείσεις ότι είσαι, η εικόνα σου άλλα δείχνει. Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις σου. Οπότε ματαιοπονείς. Τον μόνο που καταφέρνεις να ξεγελάσεις, αλλά κι αυτόν μόνο προσωρινά, είναι ο εαυτός σου. Η εσωτερική ένταση και η δυστυχία σου, γρήγορα θα σε προδώσουν. Και δε θα μπορείς να κρύβεσαι άλλο.





Μα τι κάνεις ; Ποιόν κοροϊδεύεις με τα ομορφοστολισμένα κείμενα σου και με τις προσεχτικά διαλεγμένες λέξεις σου; Οι πράξεις σου φωνάζουν πιο δυνατά από τα λόγια σου και δεν ακούγεσαι πια. Κάνε επιτέλους μια στροφή προς τα μέσα σου, κοίταξε και θα καταλάβεις. Μπορεί στην αρχή να τρομάξεις. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος όμως.




Αν θέλεις να δεις ποια είναι στα αλήθεια η πνευματική σου κατάσταση ρίξε μια ματιά στο περιβάλλον σου αλλά και στον ίδιο σου τον εαυτό, αρχίζοντας από το σώμα σου. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια ψυχική κατάσταση που να μην εκδηλώνεται αργά ή γρήγορα στο εξωτερικό επίπεδο και δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι σε εξωτερικό επίπεδο που να μην ανταποκρίνεται σε μια εσωτερική κατάσταση. Η εσωτερική ομορφιά ή η ασχήμια αργά ή γρήγορα σωματοποιείται.



Αν θέλετε λοιπόν να διερευνήσετε την ίδια την ψυχή σας, ή οποιονδήποτε άλλον υποτιθέμενο πνευματικό άνθρωπο ή έναν δάσκαλο, η μέθοδος αυτή είναι πάντοτε απλή, άμεση και αλάθητη.


Αναρωτηθείτε :

.

Τι είδους είναι οι καρποί που παράγουν ;

.

Επειδή από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε



Από σένα εξαρτώνται όλα : το πώς ακούς, το αν τα μάτια σου έχουν διαύγεια, το αν η ψυχή σου είναι ξεκλειδωμένη, το αν η συνείδησή σου είναι καθαρή. Με αυτά τα πράγματα να ασχοληθείς πλέον και ξέχνα τα όμορφα χωρίς αντίκρισμα λόγια. Ξύπνα από τον λήθαργό σου. Βελτίωσε τον εαυτό σου μέσα στη σιωπή. Ένα χιλιοστόμετρο. Αλλά αυτό το χιλιοστόμετρο θα φέρει πιο πολύ φως στη ζωή σου. Εάν μείνεις όμως μόνο σε διαπιστώσεις, μόνο σε λόγια, τίποτα δε θα αλλάξει. Μόνο το κακό, από το οποίο έχεις αρκετό, όπως φαίνεται, θα πολλαπλασιαστεί.



Είχε πει ο αγαπημένος πατέρας Παίσιος :

.

“Όταν κάτι δεν πάει καλά στα παιδιά, πάντα κάτι φταίει. Μήπως φταίει το παράδειγμα μας; Μήπως φταίνε τίποτε κακά θεάματα, τίποτα άσχημες πράξεις, άσχημα λόγια μέσα στο σπίτι; Πάντως την ευσέβεια στα παιδιά τη δίνουμε με το γάλα και όχι με την ξηρά τροφή. Ποτέ με πίεση και προσταγή. Και προπαντός με το παράδειγμα μας.



Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...


1η ανάρτηση Ξάνθη Φιλοσοφείν


8 σχόλια:

Φώτης είπε...

Τι μου 'κανες, ρε φίλε;...

Μόλις άρχισα να διαβάζω, νόμισα ότι έχεις βάλει κάμερα και παρακολουθείς τη ζωή μου!
Με πετυχαίνει το κείμενο αυτό σε φάση ενδοσκόπησης και αυστηρής αυτοκριτικής, ακριβώς για την ασυνέπεια μεταξύ των ωραίων και αγαθών λόγων και προθέσεών μου και των έργων μου, που μοιάζουν να αναιρούν κάθε μεγαλόστομη εξαγγελία μου! (βλ. στο βιβλίο μου τη "Συνέπεια", σελ. 32)

Νιώθω συχνά να χάνω την επαφή με τον πυρήνα και την ουσία μου, αποπροσανατολίζομαι και αφήνω τις μέρες να περνούν άσκοπα και ανούσια...

Πρέπει να αφεθώ ξανά στη δημιουργική αγκαλιά της σιωπής, αν θέλω να προκύψουν καρποί αγαθοί από το δέντρο μου!

Καληνύχτα και σ' ευχαριστώ!...

delta είπε...

Όπως ο οδηγός που νυστάζει και κινδυνεύει να βγει από το δρόμο, για να ξυπνήσει κάποιες φορές αυτοχαστουκίζεται έτσι κι οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν το πνευματικό μονοπάτι οφείλουν συχνά να κάνουν μια στάση, έναν απολογισμό και να επαναπροσδιορίζουν την πορεία τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αρχίσουν να ξυπνούνε οι ίδιοι αλλά και να λειτουργήσουν σαν ξυπνητήρια για τους συνοδοιπόρους τους.

Καληνύχτα καπετάνιε μου

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Είναι μακριά η 2α Ιουλίου;
Καλημέρα καλοί μου φίλοι.
Εδώ είμαι κι εγώ.
Χαμένος στην δική μου ενδοσκόπηση.
Πλησιάζω στην ανάδυση.
Καλή εβδομάδα σας εύχομαι.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

"...όπως μέσα έτσι κι έξω
όπως πάνω έτσι και κάτω..."
έγραφε ο Σμαραγδένιος Πίνακας του Ερμή του Τρισμέγιστού

και δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο εκτός, ίσως, από το ότι "ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις" εννοώντας ότι η Ζωή δεν είναι πρόθεση και σκέψη αλλά ο καρπός που αυτές παράγουν.

Μια φωτεινή και ηλιόλουστη καλημέρα!!!

delta είπε...

Καλημέρα Βαγγέλη

Η 2α Ιουλίου έφτασε ! Οργανωθείτε…

Καλημέρα Ελένη.

Δε φαντάζομαι να μας ξεφύγεις εσύ ;

Σε περιμένουμε

Vaso Mprataki είπε...

Πολύ όμορφη η γωνιά σας !
Εκστασιασμένη από ότι είδα...
και προβληματισμένη από ότι διάβασα !
Πάντως ένα είναι σίγουρο...
ότι δεν θα φύγω με άδεια χέρια ...
Ευχή θα κάνω τέτοια όμορφα άνθη να ανθίσουν κάποτε και στον κήπο της ψυχής μας ....

Καλή εβδομάδα !

delta είπε...

Διαβάζοντας το σχόλιο σου Βάσω ήμουν σίγουρος. Χρειάστηκε βέβαια να ψάξω τα ιστολόγιά σου για να επαληθεύσω ότι έχουμε πραγματικά να κάνουμε με μια ποιητική ψυχή. Φώτη νομίζω ότι το Μπλέ Βελούδο αξίζει να κοσμεί τα αγαπημένα του ιστότοπου μας.

Να είσαι καλά Βάσω

Φώτης είπε...

Καλησπέρα κι από μένα, Βάσω!

Σου μιλάει ο "κυβερνήτης" του σκάφους!
Μετά από μια σύντομη περιήγηση στους δικούς σου ιστότοπους και μένοντας εντυπωσιασμένος από την ευγένεια των λέξεων και την ομορφιά των ζωγραφιών και των κεραμικών σου, είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα "συγκυβερνήτη" και να σε καλωσορίσω στην παρέα μας!

Το "Μπλε Βελούδο" ανήκει ήδη στη λίστα των αγαπημένων μας ιστολογίων!

Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να δημιουργείς!