Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Λύτρωση

Βρεθήκαμε χθες, στον ίδιο χώρο, σε μια εκδήλωση. Με τον άνθρωπο από τον οποίον είχα δεχθεί μια αδικαιολόγητη συκοφαντική επίθεση. Είχα γράψει σχετικά στο άρθρο «Ο Παράδεισος» στο Ξάνθη Φιλοσοφείν :
.

Μερικές ψυχρές ματιές και απόσταση ασφαλείας. Έτσι για να μη τρακάρουμε. Όλοι οι κοινοί μας φίλοι είχαν δώσει δίκιο σε μένα. Μέσα μου ακούστηκε η γνωστή φωνή : Μπορείς να συγχωρήσεις ; Μπορείς να ξεχάσεις ; Μπορείς να πεις «δεν πειράζει» ; Μπορείς να πεις «άνθρωποι είμαστε, όλοι κάνουμε λάθη»; Μπορείς να τον αγκαλιάσεις ;

Οι απόπειρες να αδιαφορήσω για τα ερωτήματα απέτυχαν παταγωδώς. Η φωνή δυνάμωνε συνεχώς. «Μπορείς να τον αγκαλιάσεις» ;


Και ξαφνικά η εικόνα από το παραμύθι του Paulo Coelho : Στην κόλαση παραμένουν όσοι είναι ικανοί να εγκαταλείψουν τους φίλους τους … Και η αφύπνιση. Αυτό που λέει ο Coelho ισχύει και για τις δύο πλευρές … και για κείνον… και για μένα !

Δεν το άντεξα άλλο αυτό. Είπα θα το ξεριζώσω αυτό το αγκάθι που μου έκαιγε το στήθος. Δε θα μείνω άλλο στην κόλαση. Πήρα φόρα κι έπεσα πάνω του ! Και τον αγκάλιασα σφιχτά. Πρόλαβα να πω λίγα λόγια :
.
«Θέλω να ξέρεις, πως ποτέ δεν είχα τίποτα μαζί σου μέχρι τώρα κι ούτε πρόκειται εσκεμμένα να γίνει οτιδήποτε από μέρος μου στο μέλλον. Σε βλέπω ακόμα σαν αδελφό μου. Για όσα λάθη πιθανόν να έχω κάνει θεώρησε το μια στιγμή ασυνειδησίας από μέρος μου.»

Αυτό που ακολούθησε από κει και πέρα είναι δύσκολο με λόγια να το περιγράψω. Ένα θαύμα ! Ένας γνωστός στο τέλος μου είπε : «αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, δύσκολα θα το πίστευα αυτό που έγινε»


Μετά την πρώτη έκπληξη από την σφιχτή αγκαλιά μου, που δεν του άφηνε και πολλά περιθώρια να αντιδράσει, και ακούγοντας τα λόγια μου ο φίλος μου κατέρρευσε στην κυριολεξία. Έπεσε πάνω στον ώμο μου και αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο κόσμο ξέσπασε σε ένα απίστευτο κλάμα, που όμοιο του δεν έχω ξανακούσει, με λυγμούς και αναφιλητά. Ενώ είναι μεγαλύτερός μου, ένοιωσα ότι είχα ένα μωρό στην αγκαλιά μου και του ψιθύριζα συνεχώς «ηρέμησε» και έπερνα πάντα την ίδια απάντηση «συγγνώμη». Μείναμε για πέντε λεπτά αγκαλιασμένοι και ξεκομμένοι από το υπόλοιπο περιβάλλον. Για μια στιγμή σήκωσα τα μάτια και είδα γύρω μου πρόσωπα σαστισμένα και βουρκωμένα από τη συγκίνηση. Ζήτησα ένα ποτήρι νερό και τον βοήθησα να καθίσει. Καιρό είχα να δακρύσω. Ήταν τα δάκρυα της ανακούφισης από το αγκάθι που βγήκε. Και μας πονούσε και τους δύο αφόρητα.


Η ζωή είναι γεμάτη μαγικές στιγμές. Η ζωή μας δίνει συνεχώς μαθήματα αφύπνισης. Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε. Κάθε μέρα ας προσπαθώ να δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία της αγάπης , ό,τι κι αν συμβεί. Αν υπάρχει μια λέξη που θα μπορούσε πραγματικά να περιλάβει την λέξη αγάπη είναι η λέξη "ζωή". Η αγάπη είναι ζωή σε όλες τις μορφές της. Κι αν χάσεις την αγάπη, χάνεις τη ζωή.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

37 σχόλια:

Φώτης είπε...

Τι να πω, ρε φίλε;...
Να σου πω "μπράβο" και "συγχαρητήρια";...
Θα είναι πολύ λίγο και θα υποτιμήσει την αξία της πράξης σου.

Αυτά είναι μαθήματα ζωής και όποιος τα παραδίδει αξίζει να λέγεται "Δάσκαλος"...

Πολύ χαίρομαι που εφαρμόζεις έμπρακτα όσα μοιράζεσαι μαζί μας στις αναρτήσεις σου!
Πολύ χαίρομαι που έληξε η παρεξήγηση και αποκαταστάθηκε η σχέση με τον φίλο σου!

Αλλά πιο πολύ χαίρομαι που μπορώ να λέω πως είσαι και δικός μου φίλος!
Μ' έκανες περήφανο, Μητσάρα!
(Και το πιο σημαντικό είναι ότι έκανες περήφανο και τον ίδιο τον Χριστό, που φιλοξενείς μες στην ψυχούλα σου...)

Δεν έχω λόγια, αδερφέ!
Υποκλίνομαι...
Είμαι σίγουρος πως θα έχεις μια ήρεμη και γαλήνια νύχτα!

Nath είπε...

Μπράβο Δημήτρη!!! Μπράβο!!!

Οτι και να πω είναι λίγο!

Χαίρομαι πολύ για σένα!!!!!!!
και για το φίλο σου!!!!!!!
Είναι σαν να σας βλεπω....!!

Τίποτα άλλο δεν μπορώ να πω!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Δημήτρη,με συγκίνησες!Είδες..αν δεν ξεπερνούσες τον θυμό σου,την άρνηση μέσα σου.δεν θα καταλάβαινες ότι και ο φίλος σου έίχε την ίδια εσωτερική πάλη εντός του.Το τόλμησες και αυτό που εισέπραξες είναι ανεκτίμητο!

Margo είπε...

Όπως πάω θα χαλάσω το πληκτρολόγιο.. από την υγρασία:)
Αυτό ήταν δώρο και για μας.. η αγάπη στην πράξη.. εκεί δεν είναι που δυσκολευόμαστε συνήθως; Να αγαπήσουμε στ' αλήθεια αυτόν που μας πληγώνει..
Να σαι καλά Δημήτρη, να σαι πάντα καλά!

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

......

delta είπε...

Καλοί μου φίλοι

Τελικά είναι πιο δύσκολο να κρατάς τον θυμό και την δυσαρέσκεια μέσα σου και να ζεις στην αρνητικότητα, παρά να ρίξεις τον εγωισμό σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.

Μόνο για να εισπράξω «μπράβο» δεν έγραψα το τα παραπάνω λόγια. Το μεγαλύτερο μπράβο ήταν η ανακούφιση και η πληρότητα που αισθάνθηκα. Ένοιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την μαγική μεταμόρφωση που είναι δυνατόν να φέρει στη ζωή μας η εφαρμογή της αγάπης.

Roadartist είπε...

Ήρθα από την Margo.
Πολύ συγκινητικό..

Ευρύνοος είπε...

Σε εφαρμογή το "όλος ο κόσμος μία αγκαλιά"..!

χαίρομαι..

κι εγώ έχω ένα "χρέος" με ένα φίλο χρόνια τώρα, μα δέν τον βρίσκω..
όμως πάντα ρωτάω γι αυτόν, να είναι καλά..

ίσως δέν είναι η στιγμή ακόμη..

καλησπέρα φίλοι μου :)

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Μπράβο ρε φίλε!!!
Μπράβο.
Και σε σένα και στο φιλαράκι σου.
Να είστε καλά.

Κωστας είπε...

Μονο ετσι μπορει να διαβει κανεις τα εσωτερικα μονοπατια..αγαπη,κατανοηση, συγχωρεση,υπερβαση..στην πραξη..ολα αυτα που προσδιοριζουν τον νεο ανθρωπο ,τον Ανθρωπο της Ενοτητας.
Σαν τον γιο που θυμωνει με τον Γονιο και τον παρεξηγει,αλλα η αγαπη του Γονιου ξεπερνα τις λεξεις τις πραξεις , τα νοηματα... με μια αγκαλια Αγαπης, θυμιζοντας..''οτι και να συμβει εγω θα σ'αγαπω''..
next level :)

PISTOS788 είπε...

Τελικά είναι πιο δύσκολο να κρατάς τον θυμό και την δυσαρέσκεια μέσα σου και να ζεις στην αρνητικότητα, παρά να ρίξεις τον εγωισμό σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.
ΜΠΡΑΒΟ...
Ο ΠΟΙΗΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΑΣ...
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

Με τα φτερά της ψυχής είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη,με συγκίνησες!
Αυτήν την πράξη λίγοι θα την έκαναν και αυτό δείχνει το μεγαλείο της ψυχής σου!

delta είπε...

@ Fotis

Καλέ μου φίλε Φώτη

Έβαλα την ανάρτηση στα Εσωτερικά Μονοπάτια και όχι στο Ξάνθη Φιλοσοφείν, που έχει ακόμη πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, γιατί ήθελα την δυνατή αυτή εμπειρία και την χαρά μου να την μοιραστώ με του λίγους καλούς φίλους και συνοδοιπόρους, που έτσι κι αλλιώς γνωρίζουν σε πια μονοπάτια θα μας βρουν. Η αλήθεια είναι ότι άργησα αρκετά να συνέλθω και να κοιμηθώ εκείνο το βράδυ αλλά όταν τα κατάφερα είχα έναν απόλυτα ήσυχο ύπνο.

delta είπε...

@ Nath

Σε ευχαριστώ πολύ Ναθούλα μου που κοινώνησες την χαρά σου μαζί μου. Δεν ξέρω κατά πόσο αξίζω αυτό το μπράβο αφού άφησα την κατάσταση να φτάσει εκεί που έφτασε. Είναι μεγάλο το πρόβλημα της επικοινωνίας στις σχέσεις. Όταν δημιουργείται η παρεξήγηση με ένα φίλο σου πρέπει να το ξεκαθαρίζεις αμέσως κι όχι εγωιστικά να αδρανείς, επειδή θεωρείς ότι έχεις δίκιο. Άρπαξε τον εκείνη τη στιγμή, μη τον αφήνεις να φύγει, υποχρέωσε τον να σ’ ακούσει, συζήτησε το μέχρι το πρωί, μέχρι να φύγουν οι αμφιβολίες, παίξε ξύλο μαζί του αν χρειαστεί. Ξεκαθάρισε το όμως το θέμα και μην το αφήνεις. Έστω κι αργά όμως η ανακούφιση ήταν μεγάλη. Μάλλον ποτέ δεν είναι αργά τελικά για να ξυπνήσουμε.

delta είπε...

@ ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ναι έτσι είναι Πέλα μου. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε τον θυμό μας αλλά και τον φόβο της απόρριψης. Χρειάζεται να τολμήσουμε, να ανοιχτούμε, να γίνουμε ευάλωτοι με κίνδυνο να πληγωθούμε για να πετύχουμε στις σχέσεις μας.

Να είσαι καλά

delta είπε...

@ Margo

Γλυκιά μου Margo

Η ευαισθησία της ψυχής σου ακτινοβολεί από μακριά. Χαίρομαι που το είδες σαν δώρο. Ήθελα πράγματι να μοιραστώ την χαρά μου μαζί σου και με την υπόλοιπη παρέα.

Σ’ ευχαριστώ για όλα

delta είπε...

@ Μια φορα κι εναν τρελο...

Να είσαι πάντα καλά Ελένη μου και πάντα να μας εμπνέεις με τα τόσο όμορφα ποιητικά κείμενά σου.

delta είπε...

@ Roadartist

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ κι εσένα και την φίλη μου την νησιώτισσα!

delta είπε...

@ Ευρύνοος

"όλος ο κόσμος μία αγκαλιά"..!

Το πιο ωραίο σύνθημα

Να τον βρεις τον φίλο σου τρελέ

Είναι η κατάλληλη στιγμή

delta είπε...

@ epikuros

Καλό βράδυ και σε σένα Βαγγέλη μου

Όλοι είμαστε καλύτερα τώρα. Οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας, ακόμη και το φύλλο ενός δέντρου που πέφτει επηρεάζει λίγο ή πολύ όλη την πλάση

Να είσαι πάντα καλά

delta είπε...

@ Περσέας

Στην πράξη φίλε Κώστα … στην πράξη έχεις δίκιο

Κι ο δικός σου ρόλος είναι σημαντικός στη δημιουργία της κρίσιμης μάζας…

delta είπε...

@ PISTOS788

Ακριβώς έτσι φίλε Πιστέ. Τώρα πως τα καταφέρνουμε και επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο δεν το καταλαβαίνω. Μάλλον λάθος μας έχουν εκπαιδεύσει.

Καλό σου βράδυ

delta είπε...

@ Με τα φτερά της ψυχής

Ειρήνη μου

Εκτός από εσωτερική ομορφιά είσαι μια κούκλα και εξωτερικά.

Σε ευχαριστώ πολύ. Να είσαι πάντα γερή.

Εύχομαι ευχάριστες εκπλήξεις και αφυπνίσεις για όλους μας

Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ είπε...

τοτε
ειχα ανησυχησει με τη θλιψη σου
τωρα
χαιρομαι με τη χαρα σου.
περναμε λες
απο την θεωρια στην πραξη
οπως τοσες φορες εχουμε συζητησει?
μπας κι ειναι πιο ευκολο απο οτι νομιζαμε?
ή μηπως ειμαστε εμεις ετοιμοι να αγαπησουμε?
ή εστω να προσπαθησουμε?
οτι και να ειναι παντως
για καλο ειναι...
ε?
καλημερα δελτα

kelly alamanou είπε...

Υπέροχη μαγική ευλογημένη στιγμή!
Χωρίς άλλα λόγια....

Nath είπε...

Αγαπημένε Delta,

Αξίζεις για μένα κατά πολύ το «μπράβο!» για δύο λόγους που βλέπω και για όλους όσους δεν βλέπω!!

Πρώτον ο μετρήσιμος χρόνος είναι το τραγικό κλείδωμα του νού και η βασανιστική αρχηγία και επιβολή του μυαλού. (Το γνωρίζω βιωματικά αυτό!)

Μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου διαίσθηση, ενόραση, διαύγεια και διάκριση μπορούν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και να θεραπεύσουν μια κατάσταση, ο επιμέρους χρόνος που χρειάζεται το καθένα είναι διαφορετικός και ταυτόχρονα πολυδιαστατικός!!!!

Σημασία έχει για μένα ότι έγινε αυτό που έγινε και επιπλέον σε ένα περιβάλλον και κάτω από συνθήκες που καταγράφτηκαν παντού. Όχι μόνο σε σένα και στο φίλο σου αλλά και σε άλλους που υπήρχαν στο χώρο….. είτε γνώριζαν είτε δεν γνώριζαν. Η ενέργεια που κινήθηκε και απελευθερώθηκε θεράπευσε…… και ταυτόχρονα «σύνδεσε» πολύ κόσμο!!!!

Εκτός από το να ξεκαθαρίσω πράγματα, πολλές φορές καλούμαι να το κάνω ΟΡΘΑ….το ορθά σημαίνει για μένα, να κάνω το καλύτερο με τον τρόπο που μου «αρμόζει περισσότερο» στην τρέχουσα φάση.

Μπορεί λοιπόν να μην μου αρμόζει πια…..να «υποχρεώσω», «να παίξω ξύλο», «να συζητήσω μέχρι το πρωί», αλλά ο εσωτερικός Εαυτός να ζητά κάτι διαφορετικό. Και μερικές φορές ίσως χρειάζεται κάποιος «χρόνος» για να συνεργαστούν όλα τα εσωτερικά κομμάτια με την εξωτερική μας εκδήλωση. Μια εκδήλωση όχι «παρορμητική» αλλά «Πραγματική ολιστικά»!

Ταυτόχρονα μαθαίνουμε τον εαυτό μας, μέσα από αυτό, και τι χρειάζεται να δουλέψουμε ακόμα….τα αδύναμα σημεία μας. Για να νιώσω στο πετσί μου την καθυστέρηση, πολλές φορές χρειάζεται να καθυστερήσω δραματικά για να φτάσω στο «δυναμικό» σημείο να το αλλάξω ή να το συνειδητοποιήσω και να δω που βρίσκομαι.


Και δεύτερο, με αυτό που έκανες και το μοιράστηκες με έκανες να νιώσω απελευθέρωση για μια φιλική σχέση μου από τα παλιά, όπου δεν ξεκαθάρισα….όπως έπρεπε..ποτέ. Δηλαδή η δική σου κίνηση δούλεψε θεραπευτικά και για άλλους.

Πιστεύω ότι πολλές φορές, κάτι που κάνει κάποιος «συνειδητά και με πρόθεση» λειτουργεί για πολλούς, έστω και αν το κάνει μόνο για τον ίδιο εκείνη τη στιγμή.

Έμμεσα λοιπόν χάρηκα και για μένα!!! Και ας μην το έχω κάνει ακόμα…. Ο χρόνος του καθένα είναι διαφορετικός….!

ΥΓ 1.Αυτό το Ναθούλα!!!!!!! Με ξετρέλανε!!!!! Καταπληκτικό!!!!! Πάρα πολύ μου αρέσει!!
ΥΓ2 Σε προλαβαίνω, στην περίπτωση που αναρωτηθείς τι πήρα σήμερα και δεν σας δίνω, πήρα ένα ανθοίαμα ,που ούτε ξέρω ακόμα τι έχει μέσα!!!!!!! Χαχαχα!

Φώτης είπε...

Χμμμμ....
Πολύ μ' αρέσει που μαζεύτηκαν τόσοι καλοί φίλοι στο κατάστρωμα του πλοίου μας!

Ο "καπετάνιος" σας καλημερίζει και χαμογελά ευτυχισμένος κάτω απ΄τα μουστάκια του!
Άρχισαν να φυσάνε άνεμοι χαράς και αισιοδοξίας, η πυξίδα μας κόλλησε και δείχνει μόνο προς την κατεύθυνση της αγάπης, λύστε τους κάβους, σηκώστε την άγκυρα,
ΣΑΛΠΑΡΟΥΜΕΕΕΕΕΕ!!!!

(Την καλημέρα μου και τα φιλιά μου!
Θα τα πούμε αύριο πάλι, φεύγω για το χωριό, για...αγροτικές εργασίες!)

delta είπε...

@ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Να μάθουμε να αγαπάμε δεν είχες γράψει κάποτε. Ε αφού κανείς δεν μας έμαθε ας πειραματιστούμε μόνοι μας. Ας προσπαθήσουμε να μάθουμε τι είναι η αληθινή αγάπη. Τι έχουμε να χάσουμε ; Αν δεν το κάνουμε τώρα, τότε πότε ;

delta είπε...

@ kelly alamanou

Καλημέρα Κέλλυ μου

Είμαι μέσα στα πάντα αλλά και πέρα από αυτά είπε ο Κρισναμούρτι. Το έχουμε αλήθεια κατανοήσει ; Δεν είναι κι εύκολο, ε ;

delta είπε...

@ Nath

Βρε Ναθούλα μου

Πρόλαβες και το πήρες το ανθοίαμα ή μόνο το μύρισες ; Τι σατόριασμα ήταν αυτό πάλι ; Μήπως δεν ήταν ανθοίαμα και σε κορόιδεψαν ;

Τι να απαντήσω εγώ τώρα ;

Τα έχω χάσει εντελώς !

Τι ψυχανάλυση ήταν αυτή που μου έκανες ; (θα το τυπώσω και θα το πάρω σπίτι να το διαβάσω καλύτερα – άσε που έβαλες σε σκέψεις μήπως πρέπει να πάω να ξαναμαλώσω με τον φίλο μου ;-))

Πως θα γίνει να δοκιμάσουμε κι εμείς λίγο ;

Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις

delta είπε...

@ Fotis

Τρέχα γρήγορα στην γοργόνα εσύ παλιοαγρότη !

(Άντε μήπως μαγειρέψουμε καμιά ανταρσία πάλι τώρα που τους μάζεψα)

Καλά να περάσεις και κοιμήσου ήσυχος...

leondokardos είπε...

Με το λινκ της Margo, βρέθηκα μπροστά σε μιά πολύ τρυφερή ανάρτηση. Τύχη μεγάλη και ευτυχία όπιως μπορεί να ζήσει τέτοιες στιγμές.

Διαβάτης είπε...

Λυγίζω τα γόνατα μπροστά στο μεγαλείο της συγχώρεσης .

Την αγάπη μου από τη Μεγαλόνησο

Αργυρούλα

delta είπε...

@ leondokardos

Καλώς σε βρήκαμε κι εμείς φίλε μου. Μεγάλη ευλογία πράγματι αυτές οι στιγμές!

Αχ αυτή η Margo…

Την καληνύχτα μου

delta είπε...

@ Διαβάτης

Και την δική μας αγάπη σε σένα Αργυρούλα και στην Μεγαλόνησο

logia είπε...

έφτασα εδώ ακολουθώντας τον μίτο που ξετύλιξε η Μαργκο και ανακάλυψα έναν άνθρωπο και έναν παράδεισο!

ευχαριστώ και καλημέρα

delta είπε...

@ logia

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

Έχουμε ισχυρό συνδετικό κρίκο!

Καλώς σε βρήκαμε