Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ευχές για μία χρονιά γεμάτη Φως!


Αγαπημένοι φίλοι, συνοδοιπόροι αναζητητές, μόλις πριν λίγες ώρες γλυκοχάραξε η αυγή ενός χρόνου νιογέννητου, ενός χρόνου που όλοι ευχόμαστε να είναι καλύτερος από όλους τους προηγούμενους, με λιγότερη δυστυχία, λιγότερο πόνο, λιγότερο μίσος και σκοτάδι μέσα μας και γύρω μας. Την Παρασκευή στις 00:00, που μπήκε το 2010, ο αδερφός μου χωρίς την παραμικρή υπόνοια ή διάθεση κυνισμού με ρώτησε: "Και τι έγινε που άλλαξε ο χρόνος; Γιατί γιορτάζουν όλοι σαν τρελοί αυτό το πέρασμα από το ένα δευτερόλεπτο στο επόμενο;" Τον κοίταξα αμήχανος, σαν να με ρώτησαν την πιο απίθανη ερώτηση του κόσμου, σαν μαθητής παντελώς αδιάβαστος στις Πανελλήνιες!


Αληθινά, τι άλλαξε πριν λίγες ώρες; Μήπως έγινε η ζωή μας καλύτερη; Μήπως οι πεινασμένοι, οι άρρωστοι, οι κυνηγημένοι, οι φτωχοί και οι κολασμένοι αυτού του κόσμου ξαφνικά βρήκαν ανακούφιση και λύτρωση από τις συμφορές τους;


Μήπως σταμάτησαν οι πόλεμοι;


Μήπως απρόσμενα σώθηκε ο πλανήτης μας από τη μόλυνση και την περιβαλλοντική καταστροφή; Μήπως κατέβηκε στη Γη κάποιο υπερκόσμιο και υπερουράνιο πνεύμα και μεταμόρφωσε μεμιάς τη συνειδητότητα όλων των γήινων; Αλήθεια, τι άλλαξε ή τι μπορεί να αλλάξει φέτος;...

Δεν έχω έτοιμες απαντήσεις και συνταγές. Αυτό μονάχα που μπορώ να πω - τουλάχιστον για τον εαυτό μου - είναι πως φέτος εξαρτάται από εμένα το αν θα βιώσω πιο αληθινά το ποιος πραγματικά είμαι, το τι ήρθα να κάνω σε αυτή τη ζωή, το τι ψάχνω ( αν ψάχνω κάτι ) και το αν τελικά μπορώ στην πράξη να γίνω Υιός του Φωτός ( αφού θεωρητικά το γνωρίζω πως όλοι είμαστε). Δε μπορώ να περιμένω καμία θεϊκή ευλογία και δωρεά, αν εγώ δεν προετοιμάσω κατάλληλα το πνεύμα και την ψυχή μου, αν εγώ δε γίνω δοχείο και σκεύος και αγωγός καθαρός, για να μεταφέρω στο εσωτερικό μου τη Θεία Χάρη και να τη μεταδώσω γύρω μου σαν Φως...


Το ερώτημα είναι: πώς μπορεί να γίνει αυτό;...Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να εξαγνίσω αυτό το "δισκοπότηρο", το πνεύμα και την ψυχή; Άλλοι θα μιλήσουν για γιόγκα και διαλογισμό, άλλοι για προσευχή και νηστεία, άλλοι για συμμετοχή στην επίσημη λατρεία και τα μυστήρια κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας, άλλοι για υπακοή στις προσταγές κάποιου γέροντα ηγούμενου, γκουρού ή άλλου είδους πνευματικού οδηγού... Όλα αυτά βοηθάνε τελικά ή μήπως αποπροσανατολίζουν ακόμα περισσότερο; Είναι όλα αυτά διαφορετικά εσωτερικά μονοπάτια που καταλήγουν στον ίδιο θεϊκό προορισμό ή μήπως απλώς ανακουφίζουν προσωρινά, αλλά δεν αρκούν για να προσεγγίσουν το Απόλυτο και το Αληθινό;


Ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στις απαντήσεις, ίσως ο καθένας να ψάξει και να τις βρει μόνος του, ίσως πάλι και να μην υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα... Έτσι κι αλλιώς, ο δρόμος του αναζητητή είναι ισόβιος και το "ταξίδι" συχνά πιο πλούσιο κι από την ίδια την "Ιθάκη"... Εκτός και αν...η Ιθάκη είναι η ίδια η Φώτιση, οπότε όποιος την κατακτήσει, τη γευτεί και τη βιώσει, μπορεί να γίνει "Μποντισάτβα" ή "Άβαταρ", πνεύμα θεϊκό, που επιστρέφει εθελοντικά για να βοηθήσει τους υπόλοιπους θνητούς και να τους φωτίσει το δρόμο με το παράδειγμά Του...



Εύχομαι σε όλους τους φίλους, συνοδοιπόρους και συνεπιβάτες μία χρονιά γεμάτη Φως!!!

Καλά Ταξίδια!

Με αγάπη
Ο καπετάν-Φώτης...

13 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Καλησπέρα, Φώτη!

Ευλογημένο και καλοβάδιστο το 2010!

Το ταξίδι που λέγεται ζωή έχει ανάγκη από Θεία φώτιση και από πολλή πολλή αγάπη!

Φώτης είπε...

Γεια σου, Ανθή μου και χρόνια πολλά!
Δεν έχεις άδικο. Ίσως η αγάπη από μόνη της να αρκεί για να μας εξαγνίσει και να μας προετοιμάσει για τη δωρεά της Φώτισης!
Καλή και δημιουργική χρονιά σου εύχομαι!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Φώτη!Καλή χρονιά με υγεία,αγάπη,γαλήνη και περισσότερη επαφή με τον εαυτό μας!Από εκεί πηγάζει η ευτυχία μας!

ANAZHTHΣH είπε...

Ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου ,αποτελούν σίγουρα θέματα συχνά ανανεώσιμων-τροφοδοτούμενων από την εμπειρία-συζητήσεων...
Καλή χρονιά φίλε μου και χρόνια πολλά και φωτισμένα για την αυριανή γιορτή σου!

kelly alamanou είπε...

Καλά και φωτεινά εσωτερικά ταξίδια!

Φώτης είπε...

Ειρήνη, "Αναζήτηση" και Κέλλυ,
σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας!
Εύχομαι σε όλους μας μία διαρκή και ουσιαστική επικοινωνία με τον αληθινό Ιερό Εαυτό μας!
Καλή και Φωτισμένη Χρονιά!

Nath είπε...

Καλημέρα!

Καλή Χρονιά ! Χρόνια Πολλά και για την γιορτή σου Φώτη !(λιγάκι καθυστερημένα!)

Με ερωτήσεις γεννηθήκαμε πολλοί αλλά όσο περνούν τα χρόνια απαντήσεις λίγες. Σε ένα μεγάλο μέρος της αναζήτησής μου -και ειδικά στην αρχή- πίστευα, για να μην πω ότι είχα τη βεβαιότητα, ότι θα βρω τις απαντήσεις και μετά όλα θα είναι εν τάξη.
Σήμερα μπορώ να ζω γνωρίζοντας ότι όποια απάντηση και αν νομίζω ότι βρήκα , ίσως την επόμενη μέρα να μην ισχύει. Στην αρχή ήταν δύσκολο, τώρα λιγότερο δύσκολο.

Ισως ο λόγος που υπάρχουμε να μην βρίσκεται στις ερωτήσεις μας και στις απαντήσεις μας και ίσως προσωπικά να μην τον βρω... όμως δεν πτοούμαι, θα συνεχίσω... καμμιά φορά νιώθω ότι κάπου οφείλω να συνεχίσω! Που? Δεν ξέρω...

Καλή χρονιά σε ΟΛΟΥΣ, και όπως μου είπαν τελευταία, έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίζω το σκοτάδι και να ρίχνω φως σε αυτό!

Φώτης είπε...

Καλή μου Nath, σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου, τι κι αν είναι με διαφορά μιας ημέρας! Δεν ξέρω πού μένεις και από πού κατάγεσαι, αλλά εδώ στην Πελοπόννησο λένε ότι η γιορτή κρατάει 40 μέρες! Οπότε, μέσα στο όριο είσαι!
Και βέβαια πρέπει να συνεχίσεις να αναζητάς, ακόμα κι αν δε βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Καλή χρονιά και σε σένα!

delta είπε...

Αν η φώτιση είναι η συνειδητοποίηση ότι με τον γείτονα μας, με τον συνάνθρωπό μας, αλλά και με κάθε άλλο πλάσμα της φύσης, δεν μας χωρίζει τίποτα, αλλά είμαστε ΕΝΑ και το αυτό, τότε ο μόνος σίγουρος δρόμος είναι να ακολουθήσουμε την προτροπή του μέγιστου μύστη που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη μας :

«ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ»

Πολύ όμορφη ανάρτηση αδελφέ μου καπετάνιε !

Φώτης είπε...

Φίλε συγκυβερνήτη,
κι εγώ αυτό πιστεύω! Η φώτιση είναι το να συνειδητοποιήσεις, το να βιώσεις, το να νιώσεις, το να δεις ξεκάθαρα με τους έσω οφθαλμούς την Αλήθεια της Ενότητας με τα πάντα!
Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία ούτε που το υποψιάζεται. Λίγοι υποψιασμένοι αναζητητές το γνωρίζουν μόνο θεωρητικά και προσ-εύχονται να το βιώσουν. Ελάχιστοι ευλογημένοι γεύτηκαν τη χαρά και την έκσταση της βιωματικής αποκάλυψης, μόνο αφού προετοίμασαν οι ίδιοι τον εαυτό τους και περίμεναν υπομονετικά.
Θεωρητικά λοιπόν, λέμε όλοι ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλο κι ότι είμαστε αδέρφια. Δεν είναι κακό. Είναι μια αρχή. Όταν οι προσευχές μας και η πίστη μας στην αλήθεια αυτή γίνουν τόσο θερμές και όταν η ανάγκη να ενωθούμε σε επίπεδο πνευματικό με κάθε μορφή ζωής γίνει συνώνυμη με την ανάγκη μας για αναπνοή, τότε πραγματικά βάζουμε σοβαρή υποψηφιότητα για να αντικρύσουμε το ίδιο το πρόσωπο του Θεού! ( Άρχισα πάλι τις..."βλασφημίες", έτσι;...)

delta είπε...

Βλασφημίες ;

Ποιες βλασφημίες ;

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο καθένας την αλήθεια, τον Θεό, καπετάνιε, είναι αυστηρά προσωπικός και όποιος δεν ανέχεται την αλήθεια του άλλου δεν έχει καμιά δουλειά σε ένα ιστολόγιο πνευματικής αναζήτησης.

Κράτα γερά το τιμόνι γιατί μόλις σαλπάραμε.

Οι δυνατές φουρτούνες έπονται …

Ευρύνοος είπε...

Γειά σου καπετάν Φώτη

χρόνια πολλά και για την γιορτή σου αν και λίγο καθυστερημένα..


το σκαρί του καθενός έχει την δική του ρότα..
όλα στο χυτήριο θα καταλήξουν..
και θα ανακυκλωθούν..
μα το ταξίδι έχει σημασία φίλε μου..

εκεί είναι το κλειδί και η αξιολόγηση..
πάντως καλά το πάς..
καλή συνέχεια εύχομαι :)

Φώτης είπε...

Καλησπέρα, τρελέ μου Τάσο!
Όταν φτάσω στο χυτήριο για ανακύκλωση, θέλω, αν γίνεται, να φτάσω άδειος, να τα 'χω όλα μοιραστεί στη διαδρομή.
Σ' ευχαριστώ και για τις ευχές!
Όσο για την "καθυστέρηση", ισχύει η απάντησή μου στο σχόλιο της Nath λίγο παραπάνω.
Να είσαι καλά, φίλε!